Vi bliver ofte spurgt, hvad SEO helt præcist er. Vi bruger det selv ret meget i flæng, blandt andet når vi kalder os selv for SEO-eksperter. Sååå … hvad er SEO?
SEO = Søgemaskineoptimering
Søgemaskineoptimering er også kendt under forkortelsen SEO, som på engelsk står for “search engine optimization”.
Direkte oversat til dansk, søgemaskineoptimering 🙂
Man kan skrive mange og lange sider om, hvad søgemaskineoptimering er, og hvilke best practices der findes.
Man kan skrive lige så mange sider om, hvad SEO betyder for lige præcis din virksomhed.
Jeg vil gennem dette blogindlæg forsøge at give dig et overblik over, hvad SEO er – og hvad det i store træk går ud på.
Fordi… søgemaskineoptimering er virkelig en vigtig faktor, hvis du vil være konkurrencedygtig på det digitale marked.
Hvad er SEO så? Hvordan kan det ses?
SEO er arbejdet med din hjemmeside, der giver dig bedre og mere værdifulde placeringer i de ORGANISKE resultater i søgemaskinerne.
De organiske resultater er de sider, billeder, kort, m.m., der kommer frem, når du laver en søgning i Google.
De andre resultater er annoncer, som vi kalder for Google Ads. Du kan se herunder, hvad SEO er ud fra et simpelt screenshot fra Google:
Arbejdsområder inden for SEO
Der er flere forskellige parametre, som du skal arbejde med for at opnå de værdifulde placeringer i søgemaskinerne.
Det er vigtigt at få foretaget nogle analyser i forhold til din virksomheds nuværende SEO-situation og de søgeord, der skal arbejdes med, samt en link-analyse.
På den måde sikre du, at du har en strategi, så du ikke arbejder i blinde. SEO giver dig mulighed for at arbejde mod et fast mål om bedre placeringer på lige præcis de søgeord, som er så livsnødvendige for din virksomheds kamp mod konkurrenterne.
Analyserne til SEO
- SEO-analyse: Dette er en overordnet analyse, du laver for at se din nuværende SEO-situation. Det skal gøre dig klogere på, hvor du burde tage fat på dit SEO-arbejde.
- Søgeordsanalyse: Det er vigtigt, at du får foretaget en søgeordsanalyse, så du ved, hvilke søgeterme dine målgrupper bruger, når de skal finde din virksomhed eller ydelse i søgemaskinerne. Samtidig bruger vi denne analyse til at se volumen (antal månedlige søgninger), og hvad/hvem du skal konkurrere med den pågældende søgeterm.
- Link-analyse: Denne analyse bruger du til at se hvordan din interne link-struktur ser ud, og hvilke andre hjemmesider der linker til dig. Så kan du sikre, at du ikke har links, som forværrer din position i søgemaskinerne (f.eks. links fra usikre hjemmesider, hjemmesider med dårlige anmeldelser osv.).
Disse analyser skulle gerne munde ud i, at du kan lægge en strategi for dit fremtidige SEO-arbejde, som blandt andet kunne indeholde:
- Onpage-SEO: Dette er den mere simple del af SEO, som de fleste, der selv arbejder lidt med deres hjemmesider, kan arbejde med. Her er der nemlig tale om det content, der er på din side. Dvs. dine tekster, Meta-beskrivelser, Alt-tekster, og sidetitler. Derudover kan der være andre parametre, som Google vægter højt. Men Google laver tit algoritme-ændringer, der også ændrer i nogle af de førnævnte parametre, som vægtes højest. Ovenstående er dog en god tommelfingerregel at have styr på.
- Teknisk SEO: Den tekniske del af søgemaskineoptimering handler om at få søgemaskinerne til at indeksere din hjemmeside på den bedst mulige måde. Dette gøres bl.a. ved at lave Schema-markups, sørge for, at din server kører optimalt, og at HTML- og Javascript-framework skal være på plads. Samtidig skal du sikre dig, at hastigheden og sikkerheden på din side er god! Langsomme loadtider og usikkerhed i forhold til hackere sender Google længere ned i søgemaskinen.
- Linkbuilding: Vi plejer at sige, at linkbuilding er en hel verden for sig, når vi snakker SEO, da det er en STOR del af det løbende arbejde. I Googles øjne er et link nærmest det samme som en anbefaling. Jo flere du har, og jo mere troværdige disse kilder er, jo mere værdi sendes der videre til jeres hjemmeside.
Links kan eksempelvis komme fra: Presse/medier, partnere, blogs, shares på de sociale medier, linkkataloger, PBN’s og meget andet. - Mål og overvåg effekten: Når du har lagt en strategi for dit SEO-arbejde, er det vigtigt, at du følger op på, hvad der sker, og måler på effekten. Så får du et overblik over, om det går i den rigtige retning. Det kan gøres på flere forskellige måder. Men Google har et godt gratisredskab, der hedder Google Search Console. Vi bruger Search Console som kommandocentralen for hele din hjemmesides registrering i Google, hvis du er kunde hos os.
Det er herinde, hvor du tjekker, hvordan Google registrerer hjemmesider, sitemap, fejl/mangler, links og meget andet.
Lokal SEO
Dette er især vigtigt for virksomheder, der figurerer med en fysisk butik eller service i et lokalområde. Især hvis du f.eks. er frisør, håndværker eller lignende.
Her er det bl.a. vigtigt, du bliver vist i Google Maps, når der bliver lavet lokale søgninger som “Frisør i Århus”. Dette kan gøres ved at lave fokuserede sider på ens hjemmeside, der har fokus mod det lokalområde, hvor du agerer i.
Men samtidig har Google også et gratisværktøj, der er rigtig godt at bruge, som hedder Google MyBusiness. Dette værktøj gør, at du som vist på billedet nedenfor får din egen virksomhedsprofil i Google. Men samtidig sørger din MyBusiness profil også for, at du bliver vist i Google Maps ved lokale søgninger.
Læs vores guide til, hvordan du nemt og hurtigt få sat en MyBusiness-profil op for din virksomhed. Det er nu også muligt at få en Google MyBusiness Premium-konti.
Jeg håber, det besvarede spørgsmålet “Hvad er SEO?” og gav dig nogle redskaber til, hvordan du kommer i gang med SEO-arbejdet.
//Lukas