Google Page Speed Insights er Googles gratis værktøj til optimering af hastigheden på din hjemmeside.
Ejer du en hjemmeside eller en webshop, så ved du nok allerede, at det er nødvendigt med løbende optimering og vedligeholdelse.
Bruger du eksempelvis et CMS-program, er det vigtigt, at du løbende opdaterer og sikrer, at plug-ins og themes er up-to-date. Ellers kan det have konsekvenser for udseendet på dit site.
Der er kort sagt rigtigt mange forskellige faktorer, som søgemaskinernes algoritmer tage højde for. Og de ændrer sig hele tiden løbende.
Page Speed Insights er et værktøj, der fortæller dig, hvilke optimeringer du bør lave for at skabe en god og hurtig brugeroplevelse.
Hvorfor skal du bekymre dig om Hastighed og loadtid?
Undersøgelser viser, at du i gennemsnit har maksimalt 3 sekunder, før besøgende mister tålmodigheden og finder en anden til at løse deres problemer online. Vi er som forbrugere og besøgende på hjemmeside på internettet utroligt utålmodige.
Loadtid kan derfor have stor indvirkning på, hvor mange der rent faktisk besøger din hjemmeside. Men også hvor mange der bliver på sitet og måske endda konverterer.
Ofte når der bliver snakket om SEO, taler de fleste i virkeligheden om on-page SEO. Men der er også alt det underliggende, som du ikke direkte kan se på din hjemmeside, når du scroller ned over den.
I dette blogindlæg vil du lære et nyt lag af SEO. Nemlig hvordan du forbedrer brugeroplevelsen for besøgende og potentielle kunder på din hjemmeside ved hjælp af hastighedsoptimering.
En af de allerstørste faktorer (både i Google, men også i de andre store søgemaskiner) er nemlig loadtid på din hjemmeside.
Der er ingen vej udenom!
En forbedret loadtid kan både have stor indvirkning på dine annonceresultater, din konvertering og din tekniske SEO.
Hvordan optimerer jeg min hjemmesides loadtid med Google Page Speed Insights?
Først og fremmest er det vigtigt, at du husker, det ikke er nødvendigt at blive besat af en perfekt score. Hver gang du bruger Google Page Speed Insights, vil den give dig en score for din hjemmesides hastighed.
En god tommelfingerregel er, at hvis du har minimum 80/100, så er du godt kørende.
En af grundene til, at det næsten er umuligt at ramme 100/100, er eksempelvis, at det ikke tillader, at du har Facebook Pixel installeret (Facebooks Trackingsystem). Det kræver nemlig en forbindelse mellem Facebooks og din egen server, hvilket naturligvis giver en længere loadtid.
Det ved søgemaskinerne dog midlertidigt godt, og du vil derfor rent SEO-mæssigt ikke kunne mærke det store på dine resultater. Det kan dog ses i testen og mærkes på hastigheden.
Google Page Speed Insights er dog et rigtigt fint gratis værktøj til at se, hvor du kan forbedre din indsats.
Du kan teste dit eget site lige her: Google Page Speed Insights
I eksemplet herunder kan du se listen over Googles anbefalede optimeringer.
Du kan se punkterne gennemgået med forklaring og løsningsforslag under billedet her.
Ønsker du en mere dybdegående forklaring af, hvad de forskellige punkter er, og hvordan du kan optimere dem, kan du altid sende os en besked i chatten eller en mail til support@viralmedia.dk
Sørg for, at du tager en back-up, før du går i gang med at optimere
Der kan ske mange ting, når du optimerer din hjemmeside. For at være på den sikre side bør du tage en back-up af dit site.
Det skal du, uanset om du arbejde lokalt eller online med din hjemmeside.
Der findes plug-ins til at tage back-ups og flere løsninger hos din host. Mangler du hjælp, sender du naturligvis bare en besked.
Nu til hastighedsoptimering!
Start med billedoptimering
Når du skal optimere din hjemmeside, er billedoptimering et godt sted at starte.
Billeder fylder nemlig oftest mest, når dine servere skal levere indhold til besøgende på din side. Det er samtidig her, hvor vi oftest ser, at folk laver fejl – og ja, det gør selv store virksomheder.
Billeder til din hjemmeside skal naturligvis komprimeres og uploades i netop de præcise størrelser, som de vises i på hjemmesiden. Et billede, der vises i 300*300 pixels, skal derfor også uploades ellers redigeres således.
Heldigvis fortæller Google Page Speed Insights dig faktisk nøjagtigt, hvilke billeder du bør optimere.
Her har du lidt løsninger til at optimere dine billeder:
- Bruger du Photoshop, kan du følge vores guide til billedredigering lige her; Billedredigering: Sådan gemmer du billeder til din hjemmeside i Photoshop
- Anvender du WordPress, kan du med fordel optimere din billeder ved hjælp af plug-ins. Her anbefaler vi de to gratis plug-ins Optimus og Smush. Begge disse plug-ins kommer med masseoptimeringsfunktioner, hvilket er handy, når der er mange billeder, som skal optimeres. Smush optimerer derudover automatisk billeder, eftersom du uploader dem til mediebiblioteket i WordPress.
- Ønsker du yderligere optimering, kan du med fordel købe Pro versionen af Smush eller prøv det gratis i 30 dage lige her.
Prioriter synligt indhold
Når du foretager sin første speed test og ser beskeden “Prioriter synligt indhold”, kan du måske godt undre dig lidt. Forklaringen er dog heldigvis ganske simpel.
Google ser på din hjemmeside lidt, som når man ser “Skillelinjerne” på et almindeligt brev:
Når den skriver ‘Prioriter’ synligt indhold, beder den dig derfor om at rykke indholdet over den første fold.
Google viser dig her et billede af en computerskærm, når du tager testen. Denne skærm viser dig, hvad google “ser” på din side.
Så er det tid til optimering af struktur og Cache (WordPress)
Dette punkt kan hjælpe dig med at løse følgende problemer i Google Page Speed Insights:
- Minify CSS
- Minify HTML
- Minfy JavaScript
- Enable Compression
- Leverage Browser Caching
Udvikler du dit site fra bunden, kan du følge Google Page Speed Insights anvisninger i forhold til Cache. Det gør du ved at følge best practice i de blå links i billedeksemplet ovenfor.
Bruger du derimod WordPress som CMS på din hjemmeside, findes der mange gode løsninger, du kan benytte uden den store tekniske erfaring.
Du bør dog være varsom med visse funktioner i disse plug-ins, da få af funktionerne rent faktisk ændrer koden for dit site permanent eller i værste tilfælde ødelægger den.
De fleste funktioner kan du dog aktivere og deaktivere uden de store problemer.
Er du i tvivl, kan du bare sende os en besked.
Når du har med Cache at gøre, er det vigtigt, at du tjekker, om du har sat disse plug-ins til at rydde Cachen igen.
Det kan ske med tidsintervaller eller blive “triggered” af forskellige handlinger. Eksempelvis når du udgiver et nyt indlæg.
Hvad er Cache lagring?
Cache-lagring hjælper dig med at servere dine besøgende indhold hurtigere.
Det kan eksempelvis ske ved, at diverse informationer (eksempelvis billeder, videoer m.m.) bliver gemt i browseren hos den besøgende. Det giver den fordel, at dine trafikanter ikke skal downloade dit logo i din menu, hver gang de skifter underside.
I stedet ser de en gemt version af billedet, de allerede har hentet første gang, de så siden.
Madtilunder100.dk har vi optimeret ved hjælp af følgende Cache 4-plug-ins (forskellige funktioner er aktiveret, da nogle funktioner overlapper. Prøv dig frem én funktion af gangen):
Autoptimize
Dette plug-in tilbyder en LANG række af funktioner, og især i dette plug-in skal du være varsom. Har du taget back-up, er der imidlertid intet at være bekymret for.
Slå funktionerne i plug-in’et til én ad gangen, og tjek din side løbende for at se, om alt virker, som det skal.
Foretag gerne en speedtest mellem større ændringer.
Dette plugin er super nemt at sætte op, som du kan se herunder. Og så giver det samtidig muligheden for avanceret optimering:
W3 Total Cache
W3 Total Cache er et omfattende og super effektivt plug-in.
I princippet hjælper dette plug-in med mange af de samme ting som Autoptimize, men sandheden er dog, at de er gode til forskellige ting.
Det er netop af den årsag, at vi har valgt at anvende begge plugins i billedeksemplet af www.madtilunder100.dk herunder.
Som du kan se herover, tilføjer W3 Total Cache en lang række cachemuligheder.
Gennemgå punkterne én af gangen, og check løbende, hvordan det påvirker din side og din Google Page Speed Insights-tests.
Vær opmærksom på, at du nu også selv kan risikere at se cache-lagrede versioner af din side. Du bør derfor rydde din cache, før du tjekker, om ændringer har taget effekt.
Cache Enabler (Forlængelse af Optimus og hjælper med ekstra komprimering af billeder)
Dette er et plug-in, du vil få anbefalet, hvis du anvender Optimus til billedoptimering.
Vi anvender hovedsageligt dette plugin til at konvertere billeder til WebP-filer, så de fylder mindre. Men også fordi det integrerer med Optimus.
WP Fastest Cache
Dette plugin giver ligesom W3 Total Cache og Autooptimize dig muligheden for at minify både HTML (struktur), CSS (udseende) og JavaScript (funktioner).
WP Fastest Cache kan opgraderes og har i pro-versionen nogle features, som de andre plug-ins ikke har.
Pas meget på! punkterne ud for pilene, da de redigerer i din sides kode. Dette kan potentielt skade mere, end det gavner, hvis dit theme ikke er lavet på den rigtige måde.
Tag ALTID back-up, før du aktiverer disse funktioner.
Well. Så er det tid til at se resultatet af disse optimeringer!
Vi har implementeret disse optimeringer på www.madtilunder100.dk.
Som du kan se, scorer sitet 89/100, hvilket er en superflot score.
Du vil ofte opleve, at de sidste to punkter er ulæste, da de kan være ret så tekniske at afhjælpe.
Start med vores liste ovenfor, så er du allerede godt på vej!
Andre hastighedstests, der minder om Google Page Speed Insights
Ønsker du at teste dit site yderligere, så findes der andre super gode tests – både gratis og betalte.
Vi har listet vores anbefalinger til begge dele herunder, så du kan optimere dit site så meget du ønsker:
Gratis Speed Tests
To gode hastighedstests er Pingdom Tools og GTMetrix.
Herunder kan du se et udsnit af testen fra Pingdom.
Denne test fortæller dig helt nøjagtigt, hvor lang tid hvert element tager om at loade på din side.
Supergod test, der klart fortjener et kig!
Betalte Speed Tests
Vil du gerne overvåge alle informationer på dit site, og sidder du i en større virksomhed?
Hvis du ønsker en mere avanceret løsning til at overvåge din hjemmeside, kan du anvende en løsning fra Catchpoint.
Catchpoint tilbyder RUM-data og Real Time Monitoring, hvilket giver dig det ultimative analyseværktøj til din onlineforretning.
Du kan med disse programmer bl.a. følge med i oppetid, bugs, fejlmeddelelser, brugeradfærd og meget mere.
Du kan få tilsendt en gratis demo via deres hjemmeside, hvis du ønsker at teste løsningen på forhånd.